Plánování kuchyně

KUCHYNĚ Dynamic Space

Jistě Vás zarazí slovo Dynamic Space a bude Vás zajímat, co to znamená.

Dynamic Space neboli funkčí prostor je princip, jak logicky uspořádat jednotlivé pracovní zóny v kuchyni a skloubit pracovní postupy tak, aby šetřili Vaše kroky a Váš čas.

Kuchyně navržená v souladu s Dynamic Space Vám poskytne větší komfort a zjednoduší práci v kuchyni. Rozdělení do 5 pracovních zón zajišťuje krátké vzdálenosti mezi pracovišti a tím úsporu času a sil. Vše je smysluplně uspořádáno a snadno na dosah. Vezmete-li si k srdci naše tipy Dynamic Space, udělá Vám Vaše nová kuchyně skutečnou radost.

Řiďte se následujícími typy a Vaše kuchyně bude dokonalá

1. dostatek úložného místa

Více než 60% kupujících po čase zjistí, že nemají ve své nové kuchyni dostatek úložného prostoru. Vyhněte se tomuto problému: promyslete si předem, co vše budete chtít ve své nové kuchyni uložit.

2. návrh rozdělený do kuchyňských zón

Aby na sebe jednotlivé pracovní úkony logicky navazovaly, je třeba kuchyni již v návrhu rozdělit do 5-ti pracovních zón-zásoby, ukládání, mytí, příprava a vaření/pečení. Dobrý návrh bere i v úvahu jste-li pravák či levák.

zásoby Zásoby

V této kuchyňské zóně jsou skladovány potraviny (konzervy, rýže, mouka, těstoviny), ale také chlazené potraviny (patří sem lednice a mrazák).

  • chléb
  • káva, čaj, kakao
  • konzervy
  • cornflakes
  • těstoviny, rýže, přílohy
  • hotové pokrmy
  • cukr, mouka, krupice
  • pochutiny chlazené potraviny (lednička, mraznička)

potravinka

ukládání Ukládání

Tato kuchyňská zóna slouží k uložení opakovaně používaných předmětů (jídelní příbory, talíře, skleničky, hrnky, …

  • jídelní příbory
  • jídelní nádobí (talíře)
  • kávový servis
  • skleničky, dezertní mísy
  • prázdné dózy na potraviny
  • drobné předměty (brčka, ubrousky,…)

talířeorgaline1

mytí Mytí

Kromě dřezu a myčky se zde nacházejí nádoby na třídění odpadu, mycí prostředky, mycí pomůcky (houbičky, hadříky,..) a odkládací prostory na drobnosti (rukavice, igelitové pytle, svíčky, sirky, nářadí, …)

  • tříděný odpad
  • mycí pomůcky (houbičky, drátěnky, hadříky,..)
  • mycí prostředky
  • náplně do myčky
  • odpadkové pytle
  • utěrky
  • nákupní tašky
  • gumové rukavice
  • drobné předměty (svíčky, sirky, nářadí,..)

dřezovka2

příprava Příprava

Tato zóna je hlavním pracovištěm v kuchyni. Většina přípravných prací probíhá právě zde. V bezprostředním dosahu by měly být pracovní příbory (nože, škrabka na zeleninu, prkénka,..) koření, drobné elektrospotřebiče (šlehač, mixér, …) apod.

  • pracovní příbory (nože, škrabka na brambory,…)
  • pracovní pomůcky (struhadlo, trychtýř,…)
  • drobné elektrospotřebiče (mixér, topinkovač, šlehač,…)
  • pracovní misky
  • kuchyňský robot
  • váha
  • dózy s potravinami
  • pracovní příbory (nože, škrabka na brambory,…)
  • pracovní pomůcky (struhadlo, trychtýř,…)
  • drobné elektrospotřebiče (mixér, topinkovač, šlehač,…)
  • pracovní misky
  • kuchyňský robot
  • váha
  • dózy s potravinami

spacecorner

Do této zóny patří také tzv. kořenková skříňka, která má obsahovat

  • koření
  • pudinky, prášek do pečiva, vanilkový cukr
  • sůl, pepř, cukr
  • octy, oleje, kečupy, omáčky,..
  • prkénka
  • mikroténové sáčky
  • potravinová fólie
  • ubrousky
  • pečící papír

vaření Vaření

Tato zóna je vyhrazena varným deskám, pečícím, parním a mikrovlnným troubám, ale také sem patří hrnce, pánve, plechy a pracovní pomůcky pro vaření a pečení (zapékací mísy, římské hrnce, dortové formy, remosky,…)

  • pracovní příbory (naběračky, vařečky, vidličky,…)
  • pánve
  • hrnce
  • zapékací mísy, římský hrnec
  • plechy
  • formy a pečící fólie
  • přísady a pomůcky pro pečení
  • chňapky
  • kuchařky
  • návody
  • formičky na cukroví

vaření2

Ideální tvar kuchyně

Pokud to dovoluje prostorová dispozice místnosti, volte kuchyni tvaru L, U nebo G, popřípadě ostrůvkovou kuchyni. Tyto tvary podporují návrh s optimalizovanými pracovními postupy.

tvary kuchyně1tvary kuchyně2

tvary kuchyně3

Plné výsuvy

Dobrý návrh kuchyně klade důraz na ergonomii a pracuje proto s plnými výsuvy s vnitřním členěním (Orga-line). Výsuvy jsou ve spodních skříňkách mnohem pohodlnější a praktičtější než police. Poskytují pořádek, přehled a snadnější přístup.

tandembox

Vzdejte se polic ve spodních skříňkách

Police za dvířky ve spodních skříňkách jsou ergonomicky velmi nevhodné. Uložené předměty musíte pracně hledat, protože o celém vnitřku skříňky nemáte přehled. Musíte se ohýbat, případně vyndat část obsahu skříňky, abyste se dostali k věcem uloženým vzadu. Naproti tomu zásuvky a výsuvy poskytují optimální přehled a pohodlný přístup.

výsuvy a police

Přispůsobte výšku pracovní plochy výšce těla

Výška pracovní plochy ve Vaší kuchyni by se měla přizpůsobit výšce Vašeho těla a ne opačně!!!